Μείνετε εν κινήσει και κερδίστε χρόνια ζωής.
Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις τις καθιστικής ζωής, παχυσαρκία, μυοσκελετικά προβλήματα, πιασίματα, μεγαλύτερα οπίσθια. Όμως η είδηση πως η αυτή η ακινησία μπορεί ακόμα και να μας σκοτώσει, σίγουρα είναι λόγος για να χτυπήσει ο συναγερμός και να ενημερωθούμε καλύτερα.
Tο περιοδικό Women’s Health ήταν το πρώτο που αναφέρθηκε στην λεγόμενη “αρρώστια της καθιστικής ζωής” τρία χρόνια πριν, τονίζοντας πως εάν κάποιος κάθεται 55 ώρες την εβδομάδα, η γυμναστική δεν αποτελεί το μόνο αντίδοτο για να έχει καλή υγεία. Αυτή η αδράνεια μπορεί να καταστρέψει το μυαλό, τον κύκλο του ύπνου ακόμα και τα όργανα μας. Μπορεί ακόμα να μειώσει και την ζωή μας.
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι γυναίκες που κάθονται περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε αιτία ανεξαρτήτως πόσο γυμνασμένες είναι, εν αντιθέσει με εκείνες που κάθονται λιγότερο από 3 ώρες.
Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η καθιστική ζωή:
Στον ύπνο: Πρήξιμο στα κάτω άρα λόγω της βαρύτητας, και όταν ξαπλώνουμε πρήξιμο στο λαιμό και στο πρόσωπο λόγω της μεταφοράς των υγρών στους μύες και τους ιστούς, προκαλώντας ακόμα και υπνική άπνοια.
Στα οπίσθια μας: Τα λιπώδη κύτταρα παράγονται σε διπλάσια ποσότητα και γρηγορότερα στην περιοχή των γλουτών λόγω της καθιστικής ζωής. Συγχρόνως όταν καθόμαστε για ώρες σε αυτά τα κύτταρα παράγονται τα πολύ επικίνδυνα τριγλυκερίδια που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.
Στο αίμα μας: Η κατανάλωση φαγητού, σημαίνει και αύξηση στα νούμερα της ινσουλίνης αργότερα αλλά και 4 ώρες αποθήκευσης θερμίδων στο σώμα μας. Εάν δεν υπάρχει κίνηση κατά την διάρκειας της, η διαδικασία αυτή γίνεται επικίνδυνη για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
Στο μυαλό μας; Η έλλειψη κίνησης επηρεάζει τη μνήμη και τη υγεία του εγκεφάλου μας αντίθετα με την άσκηση που τονώνει τον μυαλό μας.
Στους πνεύμονες μας: Η καθιστική ζωή μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην σωστή αναπνοή μας αφού μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή μέσα από τις θρομβώσεις που μπορεί να προκαλέσει.
Η λύση: Η γυμναστική δεν φαίνεται να είναι η μόνη λύση για αυτή τη τόσο σοβαρή σύγχρονη ασθένεια. Το να γυμνάζεται κάποιος μέχρι τελικής πτώσεως για κάποιες ώρες και τις υπόλοιπες να κάθεται δεν αλλάζει τίποτα. Συν πως η ξαφνική έντονη γυμναστική μετά από μακρύ διάστημα ακινησίας επιβαρύνει το σώμα επικίνδυνα.
Το πρόβλημα θα μειωθεί μόνο εάν υπάρχει συνεχής κίνηση μέσα στη μέρα μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπου μέσα σε αυτές θα είναι και η γυμναστική.
Η λύση λοιπόν είναι να κινούμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε.Να σηκωνόμαστε από το γραφείο συχνά και να βρίσκουμε αφορμές να κάνουμε το ίδιο κι όταν είμαστε στο σπίτι, ακόμα και όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, είναι προτιμότερο να το κάνουμε εν κινήσει.
Πηγή: jenny.gr