Η σωστή διατροφή σας προστατεύει από τις ιώσεις

Μαζί με το φθινόπωρο έρχονται οι ιώσεις και τα κρυολογήματα.
Την περίοδο αυτή έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουν.Οι κλειστοί χώροι, η μείωση στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος ενισχύουν το ποσοστό στο να εκδηλώσετε κάποια ίωση .Αν τρώτε σωστά μπορείτε με φυσικό τρόπο να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας και να ανταπεξέλθετε στις δυσκολίες του χειμώνα.

 

Κάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργήσει σωστά και στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Έτσι λοιπόν ακλουθώντας κάποιους σωστούς κανόνες διατροφής μειώνετε το ποσοστό των πιθανοτήτων να ασθενήσετε. Το κυριότερο είναι τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα διότι αυτά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στον οργανισμό σας και κάνουν τα κύτταρα επιρρεπείς στις ιώσεις. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα καρυκεύματα, τα βότανα, το κακάο, η κανέλα, η ρίγανη ,ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το κάρυ, το πιπέρι, το τσίλι, η πάπρικα, το σκόρδο, το κρεμμύδι. Επίσης η μαύρη σοκολάτα που είναι πλούσια σε κακάο, τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς και το κόκκινο κρασί. Εξαιρετικά πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα καρυδιά, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και ο πασατέμπος. Από φρούτα τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, τα ροδάκινα, τα μήλα, οι φράουλες, τα σύκα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα ,το μάνγκο και ο χυμός του ροδιού ενώ από λαχανικά είναι οι αγκινάρες, το λάχανο, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα παντζάρια, τα ραδίκια, οι πατάτες και το σπανάκι.

 

Το χειμώνα επειδή από κανόνα ο οργανισμός κάνει λιγότερες καύσεις από ότι το καλοκαίρι έχει αποδειχτεί ότι καταναλώνετε περισσότερο ποσοστό λιπαρών οξέων και μάλιστα των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Γι αυτό λοιπόν πρέπει να προσέχετε τα λιπαρά που καταναλώνετε, να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων. Να φροντίζετε να καταναλώνετε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης τροφές πλούσιες σε ω-3 και ω-6 λιπαρά μιας έχουν αποδειχτεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.
Καλό είναι να καταναλώνετε λευκά κρέατα όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα μιας και παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Προτιμήστε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχυμένα σε προβιοτικά τα οποία φροντίζουν την καλή λειτουργία των ανοσολογικών μηχανισμών του εντέρου μας.