Ζάχαρη: η δυσάρεστη αλήθεια
Ακόμη κι αν αποφεύγεις τα αναψυκτικά ή σπάνια υποκύπτεις στη λιγούρα για σοκολάτα, το πιθανότερο είναι να καταναλώνεις και πάλι μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων – USDA, οι Αμερικανοί καταναλώνουν το διπλάσιο από το μέγιστο συνιστώμενο όριο των 40 γραμμαρίων πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα.
Η κατανάλωση πολλών γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, μεταβολικό σύνδρομο (έναν προάγγελο του διαβήτη και των παθήσεων της καρδιάς), ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Για να ελαττώσεις τη ζάχαρη, διάβαζε τις ετικέτες, προτιμώντας προϊόντα με ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.
«Είναι προτιμότερος ο τύπος που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά», σημειώνει η Ελένη Παπαγιαννίδου, MMedSci, Ph.D., κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, «γιατί συνοδεύονται από θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και οι φυτικές ίνες».
Κρυφές πηγές γλυκαντικών
Ξέρεις ότι τα κέικ και τα γλυκά έχουν ζάχαρη, όμως αυτή κρύβεται και σε προϊόντα που ούτε καν θα φανταζόσουν. Προστατεύσου με αυτές τις συμβουλές.
1. Μάθε τη γλώσσα
«Οι περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν την πρόσληψη σακχάρων ή σακχαρόζης» τονίζει η ειδικός. Όμως, η ζάχαρη έχει διάφορες μορφές. Εκτός από τους συνήθεις «υπόπτους» (κοκκοποιημένη, μαύρη ή ακατέργαστη), έχε το νου σου και στα παρακάτω: μαλτόζη, δεξτρόζη (γλυκόζη), φρουκτόζη, συμπυκνωμένοι φρουτοχυμοί, σάκχαρο αραβοσίτου, σιρόπι αραβοσίτου, μέλι, βύνη. Επίσης στη σορβιτόλη, η οποία χρησιμοποιείται σε σιρόπια, επειδή μειώνει την τάση τους να κρυσταλλώνουν, καθώς επίσης και σε γαλακτοκομικά παρασκευάσματα, την ξυλιτόλη, η οποία χρησιμοποιείται σε τσίχλες και οδοντόπαστες, καθώς επίσης και σε μαρμελάδες και ζελέ. Ακόμη, στη μαννιτόλη, που βρίσκει εφαρμογή σε επιδόρπια με βάση τα φρούτα, καθώς και σε διάφορα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά (για συντήρηση), την ισομαλτόζη σε κατεψυγμένα θαλασσινά, τη λακτιτόλη, που προστίθεται σε επιδόρπια, δημητριακά, μαρμελάδες, ζελέ και τσίχλες.
2. Πρόσεξε τα άπαχα
Ορισμένα άπαχα ή ημιάπαχα προϊόντα περιέχουν υψηλότερη ποσότητα κατεργασμένων σακχάρων για να αντισταθμιστεί η γεύση που χάνεται.
3. Ξέχνα τη σάλτσα
Πάνω από τις μισές θερμίδες στα ψητά, τα ζυμαρικά και στις σάλτσες μπορεί να προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα. Το ίδιο ισχύει για τα αρωματικά και το κέτσαπ, καθώς και για τα συσκευασμένα ντρέσινγκ για σαλάτες.
4. Μάθε ότι «100% φυσικό» δε σημαίνει «100% χωρίς ζάχαρη»
Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες γι’ αυτόν το δήθεν υγιεινό προσδιορισμό προϊόντος. Κάποια προϊόντα όπου αυτός αναγράφεται, όπως ορισμένα είδη δημητριακών και γιαουρτιού, είναι γεμάτα πρόσθετα σάκχαρα, όπως σιρόπι αραβοσίτου, υψηλού σε φρουκτόζη.
Πηγη: shape.gr
Σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ που είναι μια προσωρινή λύση και απαιτεί συχνές επαναλήψεις,…
Θεραπεία προσώπου με υαλουρονικό οξύ: Για ποιούς είναι κατάλληλη; Παρατηρείτε απώλεια όγκου στο πρόσωπο σας…
Γέμισμα ουλών με υαλουρονικό οξύ: Πόσο αποτελεσματική είναι ως θεραπεία; Το υαλουρονικό οξύ είναι γνωστό…
Η χαλάρωση της επιδερμίδας των μηρών έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους είναι ένα τελείως φυσικό…
Η κοιλιοπλαστική με νήματα αποτελεί μια μη χειρουργική θεραπεία για την ανόρθωση, ή/και τη σύσφιξη…
Μπορεί η πλαστική χειρουργική κόλπου να αντιμετωπίσει ζητήματα που προκύπτουν έπειτα από τον τοκετό; Ο…